Otevřeno: Po-Pá 9:00 - 17:00   Na Pobřeží 108, Kolín 280 02
  Po-Pá 9:00 - 17:00
Kontakty Podpora

Card image cap

Jak poznat podvodnou aplikaci na mobilu a chránit své údaje?

 4. 6. 2024

 Tým JON.CZ

 Digitální bezpečnost

Mobilní aplikace nám usnadňují život, ale někdy mohou být i nebezpečné. Stačí jedno stažení podvodné aplikace a můžete přijít o peníze! Jak tedy poznat podvodnou aplikaci a ochránit se před ní? Pojďme se na to podívat.

Buďte obezřetní a podezřívaví

Podvodné aplikace často vypadají jako běžné aplikace, ale jejich skutečným cílem je získat vaše citlivé informace, jako jsou hesla, čísla platebních karet nebo přístupové údaje k internetovému bankovnictví. Podle expertů z České bankovní asociace je jedním z prvních varovných signálů to, že aplikace vyžaduje neobvykle mnoho oprávnění. Například, proč by jednoduchá hra měla chtít přístup k vašim kontaktům nebo textovým zprávám? Pokud aplikace požaduje přístup k citlivým údajům, které nepotřebuje ke svému fungování, mělo by to u vás vzbudit podezření.

Čtěte recenze

Dalším znakem podvodné aplikace může být nízký počet stažení a špatné hodnocení. Často je tato aplikace nová na trhu a nemá mnoho recenzí, nebo má negativní hodnocení od uživatelů, kteří již byli podvedeni. Před stažením aplikace vždy zkontrolujte recenze a hodnocení. Pokud najdete stížnosti na podvodné chování nebo nesplněné sliby, raději se této aplikaci vyhněte.

Stahujte aplikace jen z oficiálních zdrojů

Podle České bankovní asociace by si uživatelé měli dávat pozor na aplikace, které přicházejí z neznámých nebo podezřelých zdrojů. Aplikace stahované mimo oficiální obchody, jako je Google Play nebo App Store, mohou obsahovat malware, který může poškodit vaše zařízení nebo získat přístup k vašim osobním údajům. Stahujte aplikace pouze z důvěryhodných zdrojů a vždy si ověřte vývojáře aplikace.

Nejlepším způsobem, jak se chránit před podvodnými aplikacemi, je prevence

S JON Security balíčkem můžete surfovat na internetu a stahovat aplikace bez obav. Naše služba vás chrání před nebezpečnými aplikacemi a upozorňuje na rizika ještě předtím, než si aplikaci stáhnete. Navíc JON Security nezpomaluje výkon vašeho zařízení, takže můžete pokračovat v používání vašeho mobilu bez jakýchkoliv omezení.

Závěrem, buďte opatrní a vždy si dvakrát rozmyslete, než stáhnete novou aplikaci. Sledujte recenze, stahujte pouze z oficiálních zdrojů a chraňte se pomocí JON Security. S naším balíčkem budete v bezpečí před podvodnými aplikacemi a užijete si klidné a bezstarostné surfování.


Zdroj: Bidrmanová, M., Špačková, I. (2023). Jedno stažení a přijdete o peníze: Jak poznat podvodnou aplikaci na mobilu. Seznam Zprávy.