Otevřeno: Po-Pá 9:00 - 17:00   Na Pobřeží 108, Kolín 280 02
  Po-Pá 9:00 - 17:00
Kontakty Podpora

Card image cap

Kybernetické útoky na banky: Co na vás čeká a jak se můžete bránit

 4. 6. 2024

 Tým JON.CZ

 Digitální bezpečnost

Jen za první polovinu roku 2023 proběhlo více než 30 tisíc kybernetických útoků na banky. Velké vlny útoků zasahují finanční instituce téměř neustále. Hackeři používají různé metody, ale jejich cíl je stále stejný: přimět klienty bank, aby prozradili své citlivé informace a přišli o své peníze. Situace je alarmující a je třeba se mít neustále na pozoru.

Jedním z nejčastějších útoků je phishing, který cílí na 92 % tuzemských institucí.

Phishingové útoky jsou zaměřeny na získání citlivých údajů, jako jsou hesla a čísla platebních karet, prostřednictvím falešných e-mailů nebo webových stránek. Podplukovník Ondřej Kapr varuje, že podceňovat tyto útoky může být nebezpečné. Útočníci jsou stále sofistikovanější a jejich triky mohou oklamat i ty nejopatrnější z nás. Úspěšný phishingový útok může mít devastující následky pro jednotlivce i celé rodiny.

Experti také upozorňují na rostoucí hrozbu zneužití umělé inteligence k podvodům.

Útočníci mohou pomocí AI vytvářet věrohodné podvrhy hlasů nebo e-mailů, které napodobují nadřízené obětí, a tím ji přimět k odeslání firemních peněz na jejich účet. Podle Ondřeje Kapra může kyberšmejdům stačit jen telefonní číslo a monitoring chování na sociálních sítích, aby získali důvěru oběti. Tímto způsobem mohou získat úvěr na její jméno, který bude oběť splácet dlouhá léta.

Jak se bránit? #nePINdej!

Česká bankovní asociace ve spolupráci s Policií ČR spouští kampaň #nePINdej, která má zvýšit povědomí o kybernetických hrozbách a naučit klienty, jak se bránit. Investice bank do kyberbezpečnosti sice snižují počet dokončených podvodů, ale zodpovědnost je i na každém z nás. Jan Juchelka, prezident ČBA, zdůrazňuje, že kyberbezpečnost je pro banky prioritou a významná část jejich rozpočtu jde právě do této oblasti. Přestože banky intenzivně pracují na ochraně svých klientů, je nezbytné, aby i klienti sami byli obezřetní a vědomi si rizik.

Balíček JON Security vám pomůže s ochranou.

Jednoduchým a efektivním řešením, jak zvýšit svoji online bezpečnost, je balíček JON Security. S ním se nemusíte obávat zavirovaných stránek, phishingových útoků ani zneužití vašich zařízení. JON Security vás chrání před nebezpečnými weby, podvodnými e-shopy a bankovními stránkami, a zároveň neovlivňuje výkon vašeho zařízení. Vyzkoušejte JON Security a získejte klidné brouzdání a nakupování na netu bez obav.


Zdroje:

  1. Bidrmanová, M., Špačková, I. (2023). Hackeři jdou po bankovních účtech. Experti popisují jejich finty. Seznam Zprávy.
  2. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Zpráva o stavu kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2022 [online]. Brno: NÚKIB, 2023 [cit. 2024-06-27]. Dostupné z: https://nukib.gov.cz/cs/infoservis/dokumenty-a-publikace/zpravy-o-stavu-kb/.